Műemlékek

Mudrány kúria

Műemlék címe: Szabolcs Petőfi u. 39. 4467

Műemlék kora: XVIII. században épült

Átépítések: XIX. század

Eredeti stílus: Barokk

Jelenlegi stílus: Barokk

Környezete: Az ujjá varázsolt Mudrány kúria a szabolcsi földvárral, az árpád kori templommal, Szabolcs vezér szobrával és a Tisza partjával igazi turisztikai látványosság, amely bőséges és tartalmas programot kínál egy egész napos kiránduláshoz.

Látogathatóság: Előre bejelentve

Információ látogathatósághoz: 30/399 5613

Irodalom: Szabolcs-Szatmár megye műemlékei II, szerk.: Entz Géza Budapest: Akadémiai Kiadó, 1986-87; 7. Szabolcs (100 magyar falu könyvesháza). [szerk.: Németh Péter], 1997, Budapest.;Szatmáriné Mihucz Ildikó: Középkori templomok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Feltöltő neve: Soltész Istvánné

Műemlék leírása:

A források tanúsága szerint a Rákóczi-szabadságharc ideje alatt települt át Szepes megyéből a Mudrány család első kimutatható, borkereskedéssel foglalkozó tagja. A család leszármazottja Mudrányi András - gyermektelen lévén - a kúriáját a református egyházra hagyta. Az egyház birtokában volt, 1977-ig parókiaként és szolgálati lakásként, majd a műemléki helyreállítás óta, 1980-tól a nyíregyházi Jósa András Múzeum képző- és iparművészeti gyűjteménye egy részének enteriőrszerű bemutatására szolgál. A kúriát 1987-ben műemlék jellegű épületnek nyilvánították. Az itt bemutatott kiállítás a XIX. századi vidéki nemesi élet mindennapjait, keretét, tipikus lakáskultúráját mutatja be. Az épületet a XVIII. század végén emelték, a kelet-magyarországi nemesi kúriák jellemző stílusjegyeit viseli magán. A konyha és a zárt előtér kivételével valamennyi helyiséget freskóval díszítettek: a más és más kerettel övezett színes mennyezet négy sarkában a hun-magyar történet, illetve a magyar történelem kiváló személyiségeinek portréi tűnnek a szemünkbe, melyek egy részét a műemléki helyreállítás hozta a napvilágra. A négytermes enteriőr kiállítás mellett 2 teremben a kúria, és a földvár történetét, valamint Szabolcs község múltját bemutató tematikus tárlat várja a látogatókat.   A szőlőtermesztést és a borkultúrát bemutató kiállításnak is otthont adhat a Mudrány-kúria alatt lévő, felújított borospince. A kiállítások tervezésénél nagy hangsúlyt kapott az interaktivitás biztosítása. A látogatók az érintőképernyős számítógép segítségével részletesen megismerkedhetnek a kiállításban elhelyezett műtárgyakkal, és a terepasztalon még földvárat is építhetnek.

Hasonló műemlékek