Műemlékek

Vízimalom

Műemlék címe: Túristvándi Zrínyi u. 29. 4944

Műemlék kora: XVIII. században épült

Eredeti stílus: -

Jelenlegi stílus: -

Környezete: A Túr folyó, mely kanyarogva öleli át Túristvándit, és partjának erdeje természeti értékekben rendkívül gazdag.

Látogathatóság: Előre bejelentve

Információ látogathatósághoz: A vízimalom belépőjegy ellenében látogatható, melynek ára felnőtteknek 200 Ft., gyermekeknek, diákoknak 100 Ft. Részletes tárlatvezetést a vízimalom gondnoka, Pogány Károly tart. +36 (44) 721 112

Irodalom: Szabolcs-Szatmár megye műemlékei II, szerk.: Entz Géza Budapest: Akadémiai Kiadó, 1986-87; www.muemlekem.hu

Feltöltő neve: Soltész Istvánné

Műemlék leírása:

Túristvándi egyik jellegzetessége a XVIII. század végén épült vízimalom. A vízimalom ma is megvan. Átélte az évszázadok viharait, változásait. Egész Európa egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalma.  Védett műemléki környezetével különleges látványt nyújt.  Szerkezetét alulcsapós vízkerekek hajtják, a víz nem felűről folyik a kerekekre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe. Ez a megoldás Közép-Európában ritkaságnak számít. A három vízkerék által meghajtott hengerszékei 1904-ben készültek, de mostani helyükre, a túristvándi malomba csak az 1927-ben végzett felújításkor kerültek. Az egyik hengerszék a gabonaszemeket megtöri, a másik pedig az így keletkezett darálékot, dercét őrli meg.  1995 és 1998 között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felújította, a malom szerkezete így működésre, őrlésre alkalmas ma is. Az épületben a vízimalom történetét, működését elmesélő kiállítás is megtekinthető.

Hasonló műemlékek