Műemlékek

Luby-kastély

Műemlék címe: Nagyar Petőfi u. 6. 4922

Műemlék kora: 1878-1879

Átépítések: 2010.

Eredeti stílus: Klasszicista

Jelenlegi stílus: Klasszicista

Környezete: A kastély előtti parkban az „Antik Rózsák Kertje” várja a látogatókat. A kastély területének Árpád és Petőfi utcai sarkában áll a Lubyak által l870 körül klasszicista stílusban épített, katolikus kápolna.

Kötődő nevek: Luby család, Vay család

Látogathatóság: Előre bejelentve

Információ látogathatósághoz: A Rózsakert nyitva: kedd-vasárnap 10-20 óráig, hétfőn zárva. A Kastélymúzeum nyitva: 10-20 óráig, hétfőn zárva.

Irodalom: Hasznosítható kastélyok, kúriák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Feltöltő neve: Soltész Istvánné

Műemlék leírása:

A kastély építtetése Luby II. Géza nevéhez fűződik, aki 1877-79-ben építtette a kastélyt, hogy jövendőbelijét, okolicsnai Okolicsányi Margitot megfelelő körülmények között fogadhassa.  A klasszicista stílusú épületet park ölelte át, melynek utca felőli részében gyönyörű rózsaliget illatozott. Luby II. Géza házassága azonban megromlott a feleség ideggyengesége miatt, válásra került sor, ami miatt Luby II. Géza súlyos anyagi helyzetbe került, a nagyari birtokot el kellett adnia, és neki nem sikerült visszaszereznie később sem. A 20. század első harmadában gróf Vay Ádám örökösei lettek az új tulajdonosok, a kastélyban egy ideig rokonuk, Haller Lászlóné Vay Marietta lakott két fiával. 1936-ban ifjabb Luby Gézának sikerült visszavásárolnia a szülői házat, így azt az államosításig újra a Luby család lakta. 1949 után a kastély egy ideig üres volt, majd általános iskolaként működött.  1975-ben az épületet lakhatatlanná nyilvánították, és 2010-ig, a felújításig üresen állt, miközben állapota leromlott. 2010-ben a felújítás során egy olyan turisztikai attrakció valósult meg, ahol a múlt, a jelen és a jövő ötvöződik. Az épületben egy interaktív múzeum kapott helyet, amely játékos formában, a modern technika segítségével szórakoztatva tanítja a résztvevőket, mintegy időutazást téve a szatmári régió történelmi-irodalmi- művészeti múltjában, közben megismertetve a résztvevőkkel annak élő- és állatvilágát, néprajzi és földrajzi jellegzetességeit.  A Lubyak szatmári ágának tagjai a nagyari családi kriptában nyugszanak.

Hasonló műemlékek