Műemlékek

Kisvárdai vár /várrom/

Műemlék címe: Kisvárda 4600 Vár utca

Műemlék kora: XV. század

Átépítések: XVI. század

Eredeti stílus: Késő gótikus

Jelenlegi stílus: Késő gótikus

Környezete: Megmaradt tornyában múzeum, udvarán szabadtéri színpad van.

Látogathatóság: Előre bejelentve

Információ látogathatósághoz: +36/45 500-265 Várlátogatás: Belépőjegy: 300 Ft./fő Csoportos kedvezmény (12 főtől): 200 Ft. Programok: - Várpince megtekintése - Várbástyák megtekintése - Várszínpad megtekintése - Idegenvezetés a vár történetéről.

Irodalom: Szabolcs-Szatmár megye műemlékei II, szerk.: Entz Géza Budapest: Akadémiai Kiadó, 1986-87; Koroknay Gyula: rejtett értékek nyomában In.: Kelet-magyarország,

Feltöltő neve: Soltész Istvánné

Műemlék leírása:

A vár területén talált őskori leletek alapján azt feltételezik, hogy a helyen őskori földvár lehetett. Mivel ez a vidék messze található a hegyektől, építőanyagául az agyagos talaj felhasználásával készített, kiégetett téglát választották, melyből egy hosszúkás, minden oldalán lakóhelyiségekkel övezett erősséget emeltek az egykori mesteremberek. Szerencsés módon fennmaradtak az évtizedekig elhúzódó építkezésről szóló feljegyzések, így tudni, hogy a robotban dolgozó jobbágyok mellett mintegy harminc mesterember s(téglaégető, pallér, kőműves) szorgoskodott a Várday família új rezidenciájának létrehozásában. A belső lakótömböt egy többszörösen levert facölöpökből álló külső vár is kerítette, melyben a helyőrség, az istállók és a raktárak kerültek elhelyezésre. Az egész nagy területű várat mély vizesárok és mocsaras terep oltalmazta a váratlan lerohanástól. Jelentős hadi szerepe földrajzi helyzetéből eredt, mivel falai a királyi Magyarország és a török árnyékában függetlenné váló Erdélyi fejedelemség közötti ütközőzónában emelkedtek. A vár maradványait a 19. században parkkal vették körül, ahol különböző szabadtéri ünnepségeket tartottak. Az első világháború után elhanyagolt állapotba került. 1954-ben a sportpálya építés előkészületei kapcsán a várat feltárták, ennek eredményeképpen 1958-1960 között a maradványokat helyreállították. 1989-óta Európa egyik legrangosabb színházi találkozójának, a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának ad otthont Kisvárda.

Hasonló műemlékek